ÎNTREBĂRI FRECVENTE

CATEGORII

1. De ce as alege kruk.ro?

Nu am vrea să te obosim cu discursuri sforăitoare despre TCO, ROI, competitivitate şi alţi termeni comerciali. Ceea ce trebuie să reţii este că diferenţa majoră între noi şi majoritatea celorlalţi provideri este că mizăm pe o creştere solidă, nu pe conceptul “money now”. Preferăm să prevenim decât să tratăm, să renunţăm la un client problemă decât să avem o sută de clienţi nemulţumiţi. Pentru că am înţeles că în această industrie compromisurile şi peticirea nu fac decât să prelungească şi să extrapoleze problemele, vrem să continuaţi să fiţi clienţii noştri pentru că vreţi, nu pentru că sunteţi obligaţi de condiţii contractuale. Noi credem în soluţii echilibrate din punctul de vedere al costurilor, al performanţei şi al stabilităţii, înţelegând echilibrul dintre cele trei componente şi luând astfel decizii strategice corecte.

2. Găzduire shared, VPS sau dedicat?

Pentru un site simplu de prezentare şi câteva adrese de email, cea mai bună soluţie este un cont de găzduire shared. Dacă ai competenţele tehnice necesare şi vrei un nivel de control mai ridicat ,dar ai un buget restrâns, atunci alege un VPS. Iar dacă aplicaţia ta web are nevoie de performanţă de top, de garantare deplină a resurselor şi de izolarea completă de alţi clienţi, singura soluţie este un server dedicat.

3. Nu mă pricep foarte bine la partea tehnică, mă puteţi ajuta voi?

Serviciile kruk.ro sunt unmanaged. Aceasta înseamnă că îţi punem la dispoziţie infrastructura necesară (suportul hardware şi conectivitatea la Internet) pentru ca aplicaţia ta să funcţioneze, împreună cu tool-uri populare de administrare, de ex. cPanel sau SolusVM, care îi permit unui utilizator fără prea multă experienţă tehnică să îşi creeze şi să îşi administreze singur un cont de FTP, un cont de email, o bază date etc…

4. Şi dacă totuşi nu mă descurc, nu mă puteţi ajuta voi?

Serviciile de administrare sunt extrem de scumpe. Nu ne credeţi pe cuvânt, căutaţi pe Internet (eliminând ofertele de basm ale “firmelor de hosting” care nici măcar nu sunt înregistrate ca societăţi comerciale). Într-o măsură destul de limitată, dacă avem timpul necesar şi este vorba de o aplicaţie populară cu care am mai avut de a face, este posibil să vă putem ajuta. Această nu este totuşi o garanţie că puteţi renunţa la abonamentul de administrare pe care îl aveţi cu firma care v-a făcut website-ul, sperând din start că putem prelua noi această chestiune. O astfel de problemă poate ajunge uneori să fie rezolvată chiar şi în câteva zile, dacă numai atunci vom găsi timp, şi în unele situaţii acest interval poate fi inacceptabil de lung.

5. Dacă am o problemă cum vă pot contacta?

Singurul inconvenient care poate să apară în dezvoltarea unei afinităţi între un anumit client şi un anumit coleg este constituit de situaţiile în care clientul are o problemă de rezolvat şi încearcă să îl contacteze pe colegul nostru care se află în concediu. De aceea considerăm că toate cererile trebuie trimise către departamentul tehnic sau către departamentul comercial, urmând ca fiecare din ele să fie preluate de o persoană disponibilă. În cazul unor incidente sau cereri de natură tehnică trebuie să deschizi un ticket de suport fie din contul tău de client din secţiunea Suport > Tickete, sau poţi trimite un email către adresa support@web.biz, folosind contul de email declarat la înregistrarea pe kruk.ro. Pentru întrebări de natură comercială ne poţi scrie la adresa office@web.biz sau ne poţi suna la +40 (21) 655-55-55.

6. Cum se facturează serviciile?

Facturile pentru servicii nou comandate pot fi achitate în ultima etapă a procesului de comandă. Recomandăm plăţile prin card de credit sau PayPal. Credem în avantajele conceptului de self-service, prin urmare am implementat soluţiile tehnice pentru activarea automată a majorităţii serviciilor, astfel încât odată ce ai finalizat plata folosind unul din aceste mijloace, în câteva secunde serviciul este activat, respectiv domeniul este înregistrat şi primeşti prin email toate informaţiile de care ai nevoie pentru a începe să lucrezi. Poţi plăti şi prin ordin de plată sau cash la sediul nostru însă dacă în cazul ordinului de plată există decât inconvenientul duratei considerabile între momentul în care ai plătit şi momentul în care banii ajung în contul nostru, în cazul plăţilor cash se mai impune şi deplasarea până la sediul nostru. În concluzie, noi îţi recomandăm cele 2 variante de plată electronică, iar alternativele rămân doar pentru cazurile în care nu poţi folosi niciuna dintre cele 2 metode recomandate.

7. Cum plătesc prin ordin de plată?

IMPORTANT! Orice bancă îţi va pune la dispoziţie o zonă (fie în interfaţă de online banking, fie pe documentul de plată) în care poţi completa detaliile de tranzacţie. Întotdeauna trebuie să menţionezi în acea zonă numărul facturii proforme pe care o achiţi.Nu sunt acceptate la înregistrare plăti prin ordin de plată, virament sau vărsământ care nu conţin numărul facturii proforme! Pentru departamentul financiar este irelevant numele persoanei care plăteşte sau al celei în numele căreia se plăteşte, numele firmei, numele site-ului, sau numele serviciului, plăţile prin bancă sunt înregistrate doar pe baza numărului facturii proforme.

8. Serviciul meu de găzduire nu mai funcţionează, ce fac?

În cazul conturilor de shared hosting, este vorba aproape întotdeuna despre o blocare automată a IP-ului tău, în urma detectării unei activităţi suspecte. Pentru a urgenta rezolvarea problemei, asigură-te că incluzi în ticket şi adresa ta IP externă, pe care o poţi afla de la adresa http://ip.kruk.ro Dacă ai activ un altfel de serviciu, contactează-ne la adresa support@web.biz

9. În cât timp se activează serviciul meu?

Serviciile de găzduire shared VPS şi domeniile internaţionale sunt activate automat, însă upgrade-urile comandate sunt activate manual doar pe durata orelor normale de program. Un server dedicat poate fi activat de regulă în 4h în timpul orelor normale de program, doar dacă acesta este în stoc. În cazul în care nu se află pe stoc, timpul de activare va depinde de timpul de livrare al componentelor. Serverele pot fi aduse pentru colocare în 24h. Domeniile .ro şi derivatele sale sunt activate manual în maxim o oră în timpul orelor normale de program.

10. Am o problema tehnică, cum o pot semnala?

Poţi deschide un ticket de suport din interfaţa de client https://www.server.ro sau poţi trimite un email la support@web.biz, insă este important să îl trimiţi de pe adresa pe care ai folosit-o când ţi-ai înregistrat contul de client. Dacă ne contactezi de pe altă adresă de email mesajul tău va fi respins.

1. Am comandat un pachet de găzduire pentru un domeniu nou, ce fac mai departe?

Dacă nu ai modificat nameserver-ele definite implicit (ns1.server.ro şi ns2.server.ro) atunci tot ce mai ai de făcut este să îţi instalezi site-ul, să îţi creezi adrese de email etc.. Găseşti detaliile de care ai nevoie în email-ul de confirmare a activării serviciului..

2. Am comandat un pachet de găzduire pentru un domeniu existent, ce fac mai departe?

În situaţia în care domeniul tău are deja un site sau adrese de email trebuie să te asiguri că odată ce ataşezi nameserver-ele noastre şi traficul vizitatorilor va fi direcţionat către noi, există deja o copie a site-ului şi au fost create şi adresele de email. Altfel vizitatorii tăi nu vor vedea decât o pagină de bun venit pe un site care nu există iar email-urile destinate conturilor tale vor fi întoarse la expeditor cu un mesaj de eroare. În cazul în care site-ul tău este găzduit la fostul provider pe un server care rulează cPanel, contactează-ne la adresa support@web.biz, pentru a discuta cu colegii noştri posibilitatea de a-ţi importă automat tot conţinutul existent de la fostul provider.

3. Ce nameserver-e trebuie să ataşez domeniului meu existent?

ns1.server.ro şi ns2.server.ro

4. Am un cont de shared hosting, cum mă pot conecta la FTP?

În cPanel găseşti toate detaliile de care ai nevoie, în secţiunea “FTP accounts”. Dacă site-ul tău a fost găzduit înainte pe cPanel şi ţi-am putut importa automat tot contul de la fostul provider, datele de FTP rămân neschimbate. Dacă este vorba de un cont nou cPanel, cel mai simplu este să foloseşti datele de login ale contului cPanel. Acest cont are acces complet asupra contului tău şi nu ar trebui să îl divulgi nimănui. De asemenea, poţi crea conturi FTP adiţionale cu drepturi de citire/scriere doar în anumite directoare. IMPORTANT! Protocolul FTP este necriptat, o persoană îţi poate intercepta username-ul şi parola şi îţi poate accesa ilegal contul. Pentru a evita acest lucru îţi recomandăm să foloseşti aplicaţia Filezilla, pe care să îţi defineşti profilul serverului, în secţiunea Site Manager şi să selectezi din meniul Encryption opţiunea Require explicit FTP over TLS. În acest fel, conexiunea ta este securizată şi nu îţi mai poate nimeni intercepta username-ul şi parola.

5. Ce mecanisme de securitate folosiţi?

Din motive de confidenţialitate nu putem divulga explicit politicile de securitate însă puteţi reţine că folosim soluţii avansate de analiză a acţiunilor utilizatorilor care vă pot bloca accesul complet pe server şi pe site sau doar accesul la contul de găzduire. De asemenea, există şi filtre care blochează exploit-uri comune asupra site-ului tău şi care funcţionează că filtru antivirus. Trebuie să reţii totuşi că aceste mecanisme asigură un nivel echilibrat de protecţie, întrucât există o relaţie directă între creşterea nivelului de securitate şi scăderea funcţionalităţii. Cu cât un sistem de securitate este configurat mai restrictiv, cu atât mai mult îşi pierde din funcţionalitatea de care trebuie să aibă parte utilizatorul. Aşadar, niciodată să nu vă bazaţi pe aceste sisteme de siguranţă şi să nu ignoraţi update-urile pe care trebuie să le faceţi aplicaţiilor web sau măsurilor de întărire a securităţii lor.

6. Cum mă pot proteja de hackeri?

Dacă vorbim de conturi de shared hosting, este puţin probabil să ai un site de elită care să fie ţintă explicită a hacker-ilor. Cel mai probabil site-ul tău va fi compromis de programe automate care scanează sute de mii de site-uri căutând un anumit exploit. Pentru acest gen de riscuri este în general suficient să te asiguri că rulezi ultima versiune a aplicaţiei tale web (WordPress, Joomla, phpBB etc.) şi să căutaţi pe Google informaţii despre cum s-o securizezi. Alocă-ţi timp, caută pe Google numele aplicaţiei tale web plus cuvântul “hardening”. Vei găsi o multitudine de resurse, abonează-te la newsletter-ele care trimit notificări de securitate, îţi va prinde bine.

7. Site-ul meu a fost compromis, ce fac acum?

După cum ai găsit menţionat în tabelul cu caracteristicile pachetului, asigurăm backup incremental serverelor, cu o retenţie de 10 zile. Totuşi, acum multă vreme, am luat decizia să nu mai onorăm cererile de restaurare venite din partea clienţilor, întrucât erau extrem de multe cereri venite din partea unor clienţi care testau plugin-uri sau noi elemente de cod, îşi distrugeau site-ul şi apoi ne cereau nouă să le restaurăm site-ul din backup. Acest gen de operaţie necesită foarte mult timp, întrucât trebuie făcută cu mare atenţie, astfel încât să restaurăm strict acele elemente care trebuie restaurate, nu întregul cont. De aceea am decis ca backup-urile să fie utilizate doar în cazul defectării irecuperabile a serverului, sau contra cost. În cazul în care există un temei justificat, nu vom percepe taxa de restaurare, însă trebuie să fie un motiv foarte serios şi bine argumentat.

8. Nu mă descurc să îmi instalez site-ul, mă puteţi ajuta voi?

Serviciile kruk.ro sunt unmanaged. Aceasta înseamnă că îţi punem la dispoziţie infrastructura necesară ca aplicaţia ta să funcţioneze (suportul hardware şi conectivitatea la Internet), împreună cu tool-uri populare de administrare, ex. cPanel care permit unui utilizator fără prea multă experienţă tehnică să îşi creeze şi să îşi administreze singur un cont de FTP, un cont de email, o bază date etc.. Sigur că, în măsură în care timpul ne-o va permite, te vom ajuta cu mare plăcere dacă vei avea întrebări pertinente, însă nu te putem ajuta dacă ne întrebi cum se instalează WordPress sau ce este acela FTP.

9. Email-urile mele ajung în Spam, ce pot să fac?

Dacă am ştii ce e de făcut că fiecare email să ajungă în Inbox-ul destinatarului am fi miliardari în EUR, însă nimeni nu cunoaşte reţeta perfectă. Încercăm să îţi oferim un ajutor minim pentru a îţi mări şansele ca mesajele tale să ajungă în Inbox, cum ar fi IP-ul dedicat pentru fiecare cont de găzduire. Însă procesul de “whitelisting” este extrem de lung şi restrictiv. Nu trebuie să: cumperi liste de email-uri şi să îi bombardezi cu spam, să ignori cererile de unsubscribe venite din partea celor care au optat la un moment dat pentru a le primi. Recomandăm să: îţi activezi atât DKIM şi SPF din secţiunea Email Authentication a contului tău cPanel, să identifici metode prin care să îţi avertizezi destinatarii să dea click pe butonul Not Spam în cazul în care mesajele tale ajung în folderul Spam.

10. Ce este BoxTrapper?

Este o metodă foarte bună de protecţie împotriva spam-ului, dar care necesită mult timp până reuşeşti să îţi adaptezi regulile de filtrare. Un mesaj adresat ţie poate fi trimis de o persoană reală care va primi automat un email în care i se va cere să confirme legitimitatea mesajului prin reply la acea notificare. Operaţia trebuie făcută o singură dată. O altă categorie de mesaje este trimisă de servere în mod automat (newsletter-e, notificări etc.) care nu îşi pot confirmă legitimitatea. În cazul acestor mesaje, trebuie să intri frecvent în secţiunea Review Queue din zona BoxTrapper a interfeţei webmail şi să le confirmi manual. După o vreme, filtrul va fi adaptat în mare proporţie la preferinţele tale de email. Este într-adevăr o metodă mult mai laborioasă, însă oferă cel mai înalt grad de protecţie anti-spam.

11. Pot să îmi fac singur backup?

Da, din contul tău cPanel, secţiunea Backups, însă îţi recomandăm să nu foloseşti frecvent această opţiune, întrucât generează o încărcare foarte mare pe server şi oricum nu este necesară decât în situaţii excepţionale, întrucât site-ul tău este protejat în cazul defectării nodului de către sistemul nostru avansat de backup.

12. Pot să văd statisticile site-ului meu?

Există soluţii de analiză a traficului, însă pe departe cea mai bună raportare este oferită gratuit de serviciul Google Analytics. Acesta oferă informaţii cu mult mai interesante pentru tine decât statisticile simple oferite de aplicatiie cPanel.

13. De ce nu oferiţi acces SSH?

Din motive de securitate. Puteţi să ne consideraţi paranoici, dar până acum s-a dovedit a fi o alegere potrivită şi nu vom schimba această politică.

14. Am acces la zona DNS a domeniului meu?

Da, din interfaţa cPanel, secţiunile Simple DNS Zone Editor şi Advanced DNS Zone Editor.

15. Cum îmi pot crea şi administra o bază de date MySQL?

Poţi crea o bază de date din contul tău de client, accesând fie zona MySQL Databases, fie MySQL Database Wizard şi o poţi administra din zona phpMyAdmin din contul tău cPanel.

16. Mă pot conecta la baza mea de date MySQL de pe un server extern?

Zona Remote MySQL Hosts îţi permite să defineşti adrese IP externe care se pot conecta la baza ta de date MySQL.

17. De ce există o limitare a resurselor hardware pentru site-ul meu?

Serverele noastre rulează CloudLinux, o soluţie comercială care limitează cantitatea de resurse hardware pe care un client de shared hosting o poate utiliza. Majoritatea providerilor configurează limite extrem de restrictive, pentru a putea să suprapopuleze serverele în scopul unui profit mai mare. Scopul nostru este cu totul altul, am configurat limite mai mult decât generoase, dar numai în scopul prevenirii situaţiilor în care un client fie este atacat în mod deliberat iar atacul duce la epuizarea completă a resurselor serverului, caz în care toţi clienţii de pe server au de suferit, fie situaţiile în care un site a fost scris de un programator fără experienţă şi îşi epuizează toate resursele hardware, chiar şi în lipsa unui atac sau a unui trafic mare de vizitatori. În unele cazuri, există şi situaţia în care un client, fie cu ştiinţă, fie fără ştiinţă găzduieşte un site cu trafic foarte mare, care necesită o cantitate de resurse hardware incompatibilă cu preţul serviciului. În acest caz, clientului i se pun la dispoziţie două variante, upgrade-ul serviciului, sau mutarea sa pe un server care găzduieşte doar acest gen de clienţi, pentru a izola utilizatorii abuzivi de cei corecţi, astfel încât cei din urmă să nu aibă de suferit de pe urma primilor.

18. Ce înseamnă optimizarea site-ului, şi cum se face?

Este o întrebare pentru programatori web. Competenţele noastre sunt acelea de administrare a infrastructurii de web hosting, nu de programare web. Dacă eşti programatorul site-ului şi nu ştii cum se face, nu ai altă soluţie decât să cauţi pe Internet resurse. Dacă eşti deţinătorul site-ului, contactează-l pe programatorul sau firma de web development care ţi-a construit site-ul.

19. Pot găzdui site-ul la voi, chiar dacă am luat domeniul din altă parte?

Sigur că poţi, dar îţi recomandăm să citeşti răspunsul la întrebarea “Am comandat un pachet de găzduire pentru un domeniu existent, ce fac mai departe?”.

1. Cât timp durează activarea unui VPS?

Activarea are loc în câteva momente după înregistrarea plăţii. Odată activat, vei primi un email care va conţine toate datele necesare pentru administrarea VPS-ului.

2. Am cumpărat un VPS, acum ce fac?

Răspunsul simplu ar fi: instalezi sistemul de operare, serviciile necesare pentru ca site-ul tău să funcţioneze, îţi faci configuraţiile aplicaţiei şi gata. Dacă nu cunoşti detaliile acestor paşi, este foarte probabil să fi cumpărat VPS-ul degeaba. Noi te putem ajuta punctual în măsură în care timpul ne-o permite, dar recunoaştem că este imposibil să ne asumăm promisiunea că putem oferi training unui utilizator începător de la zero până la nivelul la care are o aplicaţie instalată, optimizată şi securizată. Pentru fiecare în parte ne-ar lua săptămâni sau luni.

3. Vreau să aleg pachetul VPS următor, cum fac?

Din contul tău de client, selectezi serviciul dorit, dai click pe tab-ul Acţiuni de management şi alege opţiunea Aplică upgrade sau downgrade pachetului. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să ai achitate toate facturile restante pentru respectivul serviciu.

4. Când este un VPS soluţia potrivită?

Soluţia cea mai ieftină este shared hosting, cea mai scumpă este un server dedicat. Între cele două se situează VPS-ul, aducând o serie de avantaje care trebuie înţelese corect. VPS-ul este o soluţie bună când: ai nevoie de un nivel de control superior la nivel de politici de configuraţie al platformei pe care lucrează aplicaţia ta (un cont de shared hosting are definit un set strict de politici care nu pot fi modificate la cererea unui anumit client), ai nevoie de spaţiu mai mare de stocare, nu vrei să fii limitat de caracteristicile pachetelor de găzduire shared, vrei acces root pentru o administrare mai facilă a aplicaţiilor. VPS-ul NU este o soluţie când vorbim de un site “resource hungry”. Un site care, fie datorită unui număr mare de vizitatori, fie lipsei optimizărilor, fie unei programări defectuoase, necesită o cantitate mare de resurse CPU/memorie/IOPS nu va funcţiona mai bine pe un VPS, deoarece, în esenţă sa, chiar şi cu plusul de control pe care îl aduce, este tot un serviciu găzduit într-un mediu shared.

5. Ce nameserver-e trebuie să ataşez domeniilor găzduite pe VPS-ul meu?

Spre deosebire de serviciul DNS oferit pentru serviciile shared hosting, care este implementat sub formă unei soluţii redundante, distribuită geografic şi în care toată “magia” actualizării zonelor domeniilor se datorează integrării cu instanţele cPanel care rulează pe serverele noastre, în cazul unui VPS partea de DNS trebuie implementată, administrată şi operată de tine. Ai trei opţiuni principale, instalarea unui named pe serverul tău şi configurarea sa din linie de comandă, folosirea unui serviciu DNS hosting gratuit ex. afraid.org sau instalarea unei licenţe cPanel care pe lângă o listă lungă de avantaje îl aduce şi pe acela al facilităţii în operarea serviciului de DNS, totul se întâmplă automat iar intervenţia ta devine aproape inutilă.

6. Câte domenii pot găzdui pe VPS?

Oricâte doreşti. Limitele sunt cele impuse de resursele hardware şi spaţiul alocat. Poţi găzdui un domeniu, 1000 sau 100.000, Dacă te încadrezi în resursele hardware.

7. Nu îmi funcţionează VPS-ul, ce fac?

Înainte de a deschide un ticket de suport, încearcă să strângi cât mai multe detalii, care ne vor ajută să îţi dăm un răspuns cât mai rapid. Accesează interfaţa de administrare http://vps.server.ro şi vezi dacă observi o problemă cu el. Dacă respectiva pagină nu se încarcă, este foarte probabil să fie o problema între PC-ul tău şi reţeaua noastră şi nu înseamnă că VPS-ul tău nu e funcţional, însă este cazul să deschizi un ticket pentru a putea să investigăm.

7. Faceţi backup la VPS-uri?

Da. Însă datorită unor limitări de natură tehnică ale soluţiilor de virtualizare, VPS-urile pe platforma Xen, KVM şi Xen HVM beneficiază de backup zilnic fără retenţie şi point-în-time-recovery. Tehnologia OpenVZ ne permite să îţi oferim backup cu retenţie la 10 zile, conform Termeni şi Condiţii. Restaurarea unui server VPS nu este gratuită, se taxează în funcţie de cât spaţiu ocupă VPS-ul tău.

1. Care este nivelul de control pe care îl am?

Acces full root. Pe lângă aceasta, cele din clasa Intel Xeon îţi oferă posibilitatea să dai remote reset (indiferent de starea sistemul de operare) şi permit instalarea/reinstalarea remote.

2. Ce sisteme de operare oferiţi?

Lista este lungă şi nu îşi are rostul aici dar te asigurăm că avem incluse cele mai populare sisteme de operare cu cele mai populare versiuni ale lor. În principiu, putem să îţi oferim orice sistem de operare, iar în cazul celor cu licenţe comerciale va trebui să ne pui la dispoziţie fie o imagine ISO, fie media de instalare, împreună cu dovezile din care să reiasă faptul că este autorizat să foloseşti licenţa respectivă. Dovezile pot fi: License agreements, facturi de achiziţie etc…

3. Ce limitări am?

În afară de resursele hardware ale serverului tău, te rugăm să respecţi limitele de utilizare rezonabilă a conectivităţii la Internet. Costurile planurilor de servere dedicate au fost construite luându-se în calcul gradul mediu de utilizare a conectivităţii şi trebuie să înţelegi că dacă foloseşti constant 60Mbps de Internet extern nu poţi plăti acelaşi cost cu un client care foloseşte 2Mbps.

4. De ce nu pot primi mai mult de 8 IP-uri pentru serverul meu?

Pentru că, în general, este suficient un IP iar uneori un al doilea pentru (falsa) redundanţă a nameserver-elor în cazul în care le găzduieşti pe serverul tău. Este un fapt cunoscut că sunt mulţi spammeri care închiriază servere dedicate cu clase mari de IP-uri. Această politică de limitare nu are alt rol decât să facă oferta noastră de servere dedicate dezavantajoasă pentru aceşti potenţiali clienţi. Dacă ai o justificare solidă pentru un număr mai mare de 8 IP-uri te rugăm să ne contactezi şi vom încerca să găsim o soluţie.

1. Care sunt pe scurt avantajele colocării unui server?

Nu trebuie să investeşti în soluţii de climatizare redundantă, în UPS-uri profesionale şi generatoare diesel. Îţi punem la dispoziţie accesul la internet fără să fie nevoie să negociezi cu diverşi provideri. Ai acces la serverul tău oricând pentru depanare, upgrade-uri etc...

2. De ce aş coloca serverul la kruk.ro?

Pentru că am ales un partener cu reputaţie care ne poate oferi garanţia celor mai bune condiţii de colocare. Echipamentele noastre şi serverele clienţilor sunt găzduite într-un datacenter Tier 3 ready în zona de nord a Bucureştiului echipat cu sisteme profesionale de climatizare, alimentare cu energie redundantă, protecţie anti-incendiu şi anti-seismică.

3. În cât timp de la plasarea comenzii şi confirmarea plăţii pot aduce serverul?

În mod normal în a doua zi lucrătoare însă dacă este vorba de o situaţie deosebită putem găsi soluţii ca instalarea să se facă mult mai repede.

4. Ce trebuie să fac înainte de a aduce serverul?

Este important ca înainte de a îl aduce să îţi instalezi pe el sistemul de operare pentru a te putea conecta remote pe el. De asemenea recomandăm să îţi configurezi setările IP înainte de a-l aduce. Aceste detalii îţi vor fi furnizate de colegii noştri de la departamentul tehnic. În acest fel, dacă nu vor exista complicaţii, intreagă instalare va presupune doar alimentarea serverului şi conectarea lui în switch.

5. Trebuie să semnez ceva când aduc serverul?

Da, în momentul în care laşi serverul în custodia noastră pe lângă contractul de furnizare servicii de data center se va semna şi un proces verbal în două exemplare din care unul va rămâne la noi şi unul la ţine. Acesta va cuprinde informaţii detaliate despre echipamentul respectiv şi caracteristicile tehnice ale acestuia.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER